Mijn favorieten

Ploeteren door de huizenjungle of lekker relaxen? 

Het is bijna voorjaar en veel mensen krijgen spontaan zin om een nieuwe stap te maken op de woningmarkt. Je bent er klaar voor, kom maar op met die leuke woningen! Helaas valt het al een tijdje vies tegen met het aanbod, er zijn te weinig woningen beschikbaar en als er toch iets leuks voor je voorbij komt sta je met nog 30 anderen te bezichtigen; daar word je niet vrolijk van. Is aankopen onmogelijk geworden? Dat zeker niet maar makkelijk is anders. Om geen roepende in de huizenwoestijn te worden kan een makelaar met kennis van de lokale markt een aanrader zijn. Ik zal daar in een volgende blog nog verder op in gaan.


 

Laat mij voor je ploeteren door de 
huizenjungle,

dan kan jij lekker relaxen :-)

 Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen op de woningmarkt in 2020. Beetje taaie kost misschien maar je krijgt er zeker mee te maken als je gaat aankopen of verkopen, laat het gerust weten als je nog vragen hebt. 

  • NHG kostengrens is verhoogd naar € 310.000
  • NHG borgtochtprovisie is verlaagd naar 0,7%
  • AOW leeftijd wordt in 2020 aangepast
  • Belastingschalen en percentages zijn voor 2020 aangepast
  • Het tweede inkomen wordt nu voor 80% meegerekend bij het bepalen van het toetsinkomen.

NHG-regels worden weer soepeler

Als je nu een huis wilt kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kan dat tot een bepaald aankoopbedrag. In 2020 gaat de NHG-grens verder omhoog naar € 310.000. In 2019 was dit nog € 290.000. Koopt je een woning met energiebesparende voorzieningen? Dan is de kostengrens 6% hoger, namelijk € 328.600.

De NHG-kostengrens gaat vanaf 2020 ook gelden als je jouw hypotheek wilt oversluiten. Het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG kan alleen nog als de getaxeerde woningwaarde binnen de kostengrens ligt.

De premie die je betaalt voor het afsluiten van een hypotheek met NHG, gaat vanaf 2020 omlaag van 0,9% naar 0,7%. Dit betekent dat je maximaal € 2.170 aan kosten betaalt. Voor een hypotheek met het meefinancieren van energiebesparende maatregelen betaalt je dan maximaal € 2300,20.
Als je een NHG-hypotheek oversluit naar een nieuwe NHG-hypotheek, dan betaalt je de NHG-premie van 0,7% in 2020 alleen over de eventuele verhoging van jouw huidige hypotheek.

De NHG-grens wordt jaarlijks bepaald aan de hand van de gemiddelde verkoopprijs van woningen in juni, juli en augustus. De premie die je betaalt voor het afsluiten van een hypotheek met NHG gaat verder omlaag van 0,9% naar 0,7%.

 

Tweede inkomen telt zwaarder mee

Koopt je samen een huis? In 2020 mogen tweeverdieners het laagste inkomen voor 80% meetellen bij het berekenen van de maximale hypotheek. In 2019 mocht het tweede inkomen voor 70% worden meegerekend.


Hypotheekrenteaftrek wordt verder beperkt

In 2020 daalt het hoogste tarief waartegen je hypotheekrente kunt aftrekken naar 46%. Dit hoogste tarief, wordt daarmee versneld afgebouwd met 3%. Voorheen daalde dit tarief met 0,5% per jaar tot 49% in 2019.

In de periode 2020-2023 daalt het maximumtarief jaarlijks verder met 3%-punt, zodat het maximumtarief in 2023 uitkomt op het niveau van de eerste schijf van de inkomstenbelastingen; namelijk 36,93%.


Eigenwoningforfait daalt verder

Het eigenwoningforfait voor woningen met een woz-waarde tussen de € 75.000 en € 1.060.000 gaat verder omlaag met 0,05%. In 2020 komt het tarief daarmee uit op 0,6%. Hiermee worden huiseigenaren gecompenseerd voor de versnelde beperking van de hypotheekrenteaftrek.


WOZ-waarde stijgt nog meer

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen stijgt in 2020 naar verwachting met 8% tot 10%. Hierdoor kan je eigenwoningforfait hoger worden, waardoor de aftrek eigen woning daalt en waardoor dus ook jouw belastingteruggave lager wordt.

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde van uw woning om de hoogte van de gemeentelijke belastingen te bepalen, zoals rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendzaakbelasting (ozb). 


Minder belastingvoordeel voor mensen met een kleine, of afbetaalde, hypotheek

De Wet Hillen wordt de komende jaren afschaft. In 2019 is daarmee begonnen en was de aftrekpost geen 100% meer, maar 96,67% van de bijtelling van het eigenwoningforfait. In 2020 daalt dat percentage verder naar 93,33 %.

Deze regeling compenseert huishoudens met een lage woningschuld voor de lasten van het eigenwoningforfait. In de loop van dertig jaar wordt deze regeling uitgefaseerd met 3 1/3% per jaar. Heb je jouw hypotheek helemaal afgelost? Dan moet je dus toch inkomstenbelasting over het eigenwoningforfait gaan betalen. Over 2019 mag je in de aangifte inkomstenbelasting dus nog maar rekening houden met 96 2/3% van de Hillen-aftrek.

Stuur een whatsapp bericht

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring